Skip to content

Diferenta dintre vagin si vulva

Intrebati sa numeasca principalele organe din sistemul de reproducere al femeii, cei mai multi oameni numesc vaginul, uterul si ovarele imediat.

Totusi, chiar daca isi imagineaza diagrama, aceasta poate fi gresita. Motivul sta in dezinformarea comuna ca vaginul este organul reproductiv vizibil la suprafata, cel vazut intre picioarele femeii. Multi oameni nu stiu diferenta dintre vulva si vagin. Nu este surpinzator, devreme ce sanatatea vulvovaginala este de obicei asociata cu sanatatea vaginala, si igiena vulvovaginala este deseori numita igiena vaginala. Confortul cuvintelor mai scurte a subminat nevoia de acuratete. Diferenta dintre vagin si vulva este in principal anatomica si histologica, si rezulta in igiena si boli diferite.

Anatomia vaginului si vulvei

Vulva este partea exterioara a sistemului genital. Consta in labia majora si labia minora, clitorisul, osul pubis, deschizatura vaginului si alte structuri vaginale. ,,Portile duble” – labia majora si minora – ajuta la protejarea interiorului vaginului de contaminanare din exterior. Deasemenea asigura umiditate, gratie glandelor aflate in labii.

„Motivul sta in dezinformarea comuna ca vaginul este organul reproductiv vizibil la suprafata, cel vazut intre picioarele femeii”

Vaginul este tubul ce conecteaza vulva de cervix si uter. Este un tub elastic acoperit cu tesut mucos cu propria flora si acid pH specific, si joaca un rol important in depozitarea si transportul spermei catre uter si trompele uternine pentru fertilizarea oului, dar si pentru nasterea copilului. Dimensiunile exacte ale vaginului raman subiect de disputa, dar cu siguranta variaza in functie de individ. Dimensiunea obisnuita este de 8 cm lungime , dar in timpul excitarii devine foarte elastic si poate fi alungit la dimensiuni mai mari.

Igiena vulvovaginala

Vaginul este un organ cu auto-curatare, ceea ce inseamna, in circumstante normale, ca nu e nevoie sa fie spalat din interior. Vulva, in schimb, ar trebui spalata regulat, cel putin o data pe zi pentru a proteja vaginul de potentiale contaminari.

Nu trebuie sa folosesti niciodata produse care contin sapun sau substante chimice puternice ca sa speli partile intime, pentru ca ele pot dauna balansului fiziologic al florei vaginale si sa spele componentele umidificatoare si lubrifiante naturale. Uneori, balansul florei vaginale poate fi perturbat , sau o infectie poate aparea si este necesara atentie suplimentara. In acest caz, este important sa recunosti simptomele si sa contactezi medicul tau, ca sa beneficiezi de tratamentul corect.