Skip to content

Flora vaginala

Poate pare greu de crezut, dar noi studii despre gene au dezvaluit ca din 100 de trilioane de celule prezente in corpul omenesc, doar in jur de 1/10 sunt de fapt umane. Restul de 90% apartin microorganismelor, bacteriilor, virusurilor si microbilor. Nu este un secret ca este important pentru sanatatea noastra ca echilibrul bacterian din organismul nostru sa fie mentinut – acelasi lucru este valabil si pentru vaginul nostru.

Aproape toate femeile vor suferi de vaginoza bacteriana, candidoza sau infectii urinare cel putin o data in viata lor. Principala cauza a aparitiilor problemelor vaginale este dezechilibrul din flora vaginala. Cu alte cuvinte, echilibrul este perturbat fie de bacteriile bune in numar redus, fie de cresterea in numar mare a bacteriilor ,,rele”. Scaderea bacteriilor bune si cresterea in numar a microbilor daunatori este adeseori corelata. Cand se intampla asta, corpul tau poate ori sa lupte si sa inlature infectia si sa revina la o stare de echilibru sanatos, fie poate avea nevoie de ajutor din exterior sub forma de medicamente, produse continand probiotice sau chiar o schimbare in stilul de viata.

Ce este considerat a fi o flora vaginala sanatoasa?

Un vagin sanatos este puternic populat de lactobacilli- bacterii bune. Aceste bacterii sunt considerate un fel de portari ai vaginului – ele pot inhiba cresterea potentialelor bacterii daunatoare sau candidei producand acidul lactic si peroxidul de hydrogen, si prevenind alipirea atasarii bacteriilor rele de peretele vaginului. Acidul lactic ajuta la mentinerea mediului acid al vaginului, in timp ce peroxidul de hidrogen ajuta la uciderea bacteriilor rele.

Sunt multi factori care pot perturba echilibrul delicat care exista in vagin – printre ei fiind tesutul ranit cauzat de nastere, probleme de sanatate, stress, anumite medicamente, imbracaminte stramta sau lenjerie sintetica, igiena neadecvata, lotiuni de corp si alte produse cosmetice, frecarea provocata de penetrare daca femeia nu e suficient de excitata/ lubrifiata in timpul actului sexual, schimbari hormonale, etc.

Echilibrul perturbat

Daca flora vaginala este compromisa, rolul protector al lactobacililor (bacteriile bune) este redus. Datorita numarului redus al lactobacililor, mai putin acid lactic este produs, iar pH-ul vaginal scazut este afectat. Ca rezultat, bacteria rea profita de sansa sa creasca, dand nastere la vaginoza bacteriana.

In timpul sarcinii, cantitatea si diversitatea de lactobacilli vaginali este deseori redusa, punand femeile insarcinate la un risc mai mare de infectii. Simptomele asociate cu dezechilibrul din flora vaginala include scurgerile, mirosurile, mancarimile, iritarea, inrosirea, umflarea, durere in timpul urinarii si in timpul actului sexual, arsuri, sensibilitate si inflamatie.

O flora vaginala echilibrata ajuta la prevenirea bacteriilor si candidozei si este crucial pentru o sanatate vaginala buna. Ca sa reduci riscul de dezechilibru in flora vaginala, dezvolta un bun obicei igienic si urmeaza recomandarile despre cum sa ai grija de zona ta intima. Poti, de asemenea, sa folosesti produse care contin ingrediente ce ajuta la cresterea de bacterii bune pentru a preveni posibile infectii si a promova recuperarea daca simptomele au inceput sa apara.

„Daca flora vaginala este compromisa, rolul protectiv al lactobacililor (bacteriile bune) este redus. Datorita numarului redus de lactobacilli. Mai putin acid lactic este produs iar pH-ul vaginal scazut este afectat.”