Skip to content

Sesibilitatea vaginala

Orice fel de sensibilitate si disconfort in zona vaginala ne poate face sa ne simtim inconfortabil si nelinistit, creand acel sentiment ca ceva nu este in regula. Sensibilitatea vaginala se manifesta si prin durere in timpul actului sexual. Aceste simptome pot fi, se asemenea, insotite de unele disconforturi precum schimbarea scurgerii vaginale, mancarime, usturime, inflamatie, roseata etc. Cele mai intalnite cauze ale sensibilitatii si durerii sunt iritatia, infectia si uscaciunea. Tratamentul difera in functie de cauze.

  • Dezechilibrul florei vaginale. Vaginul este acoperit de milioane de bacterii bune, ce formeaza flora vaginala. Odata ce acest echilibru delicat este distrurbat si bacteriile bune sunt reduse ca numar, candida sau bacteriile daunatoare incep sa se dezvolte foarte repede, cauzand mancarime si iritatie. Daca nu rezisti sa nu te scarpini in zona afectata, poti foarte usor sa vatamezi pielea si sa cauzezi iritatie, inflamatie si durere. Daca te confrunti des cu candidoza, incearca sa folosesti produse ce contin prebiotice. Gelurile cu prebiotice vaginale stimuleaza cresterea numarului de bacterii bune si restabileste flora vaginala.
  • Uscaciunea vaginala. Penetrarea fara lubrifiere suficienta poate afecta peretii vaginali si celelalte tesuturi in zona vaginala, cauzand inflamatie si durere. Uscaciunea poate fi cauzata de schimbari hormonale din timpul menopauzei, sarcinii, in timpul alaptarii sau utilizarii de contraceptive. Acorda suficient timp preludiului pentru a fi stimulata lubrifierea naturala. Daca suferi de uscaciune vaginala, incearca sa folosesti un produs ce hidrateaza sau lubrifiaza. Un produs ce hidrateaza iti va da sentimentul de eliberare pentru cateva zile si poate fi folosit zilnic, in timp ce lubrifiantii sunt folositi inainte de a avea contact sexual si iti vor oferi usurare doar o scurta perioada de timp.
  • Menopauza. Cand nivelul de estrogen scade, tesutul vaginal isi pierde consistenta, elasticitate si lubrifiere naturala. Rezultatul este: pereti subtiri ce creaza senzatia de smirghel in timpul penetrarii si pot fi foarte usor vatamati. Aceasta situatie se numeste atrofie vaginala si poate, de obicei, sa cauzeze scaderea libidoului, odata ce sexul este inconfortabil si dureros. Pentru uscaciunea vaginala, solutia este crema hidratanta si lubrifianti.
  • Iritatia. Produse care contin chimicale dure, detergenti puternici, sapun obisnuit, parfumuri, coloranti sau conservanti, pot irita regiunea intima, pot cauza umflaturi, inflamatie, arsuri si durere. Evita acest fel de produse si alege produse ce sunt special create pentru a fi folosite in zona intima. Acestea includ produse de spalat pentru zona intima bazate pe produse de curatare cu ingrediente naturale ce contin detergent blanzi si nu vor disturba valoarea pH-ului vaginal.
  • Multe boli cu transmitere sexuala pot, de asemenea cauza sensibilitate si durere in regiunea pelviana. In cazul in care suspectezi ca ai o boala cu transmitere sexuala, este neaparat sa consulti medicul ginecolog.

Daca te confrunti cu durere si sensibilitate, incearca sa aplici o compresa rece pentru a ameliora rapid iritatia. Tine minte ca, pentru a scapa de durere si sesibilitate, cauza principal a disconfortului trebuie sa fie rezolvata. Daca sesibilitatea persista, viziteaza-ti furnizorul de produse de ingrijire pentru a primi tratamentul adecvat.