Skip to content

Viziteaza ginecologul

Vizitele la ginecolog fac parte din viata femeii. In timpul perioadei reproductive, femeile ar trebui sa viziteze doctorul cat de des este necesar. Femeile insarcinate, pe de alta parte, ar trebui sa aibe controale regulate. Daca nu te simti foarte confortabil cu examenul ginecologic, sau te pregatesti pentru prima ta vizita, arunca o privire asupra lucrurilor la care sa te astepti cand vizitezi ginecologul.

Istoricul medical

In primul rand, doctorul sau asistenta iti vor pune o serie de intrebari pentru a determina istoricul medical cat mai cu precizie posibil. Acestea vor include intrebari despre sanatatea ta generala, despre antecedentele cronice sau genetice, precum si stilul de viata si obiceiuri precum fumat si consum de alcool. Probabil ei vor intreba despre ciclul menstrual, cand ai avut prima menstruatie, cat de regulat este ciclul si daca ai crampe puternice in timpul sangerarii. Intrebarile vor fi legate si de bolile cu transmitere sexuala, daca ai tinut vreun tratament sau folosesti anticonceptionale. Nu fi timid – toate informatiile pe care tu i le impartasesti doctorului sunt confidentiale si te vor ajuta sa creezi un tablou mai precis despre sanatatea ta reproductiva. Daca ai intrebari, acum este momentul sa le adresezi.

Examenul ginecologic

Vei fi intrebata sa iti dai jos lenjeria, sa te asezi pe un pat de examinare si sa iti pui picioarele pe manere, in asa fel incat sa fie asezate separat, permitand doctorului sa faca examenul zonei tale intime. Respira adanc si fa-te comoda cat de mult poti – cel mai important lucru este sa te relaxezi. Acest tip de examen va fi doar putin inconfortabil si ar trebui sa nu fie dureros.

Examenul in sine consta in inspectie exterioara si insertia dilatatorului (instrument din metal care deschide vaginul si il tine deschis in timpul examinarii). Doctorul va examina vaginul manual, uterul si ovarele, dupa care vor lua o moastra vaginala/cervicala. Mostra poate furniza informatii despre flora vaginala sau posibile infectii.

Testul Papanicolau

Examinarea poate include, se asemenea, testul Papanicolau (cunoscut ca PAP sau testul lichidului) ce poate detecta potentialele schimbari precanceroase sau canceroase in cervix. Doctorul va lua o mostra din cervix, care este mai tarziu analizata la microscop pentru a fi analizata pentru orice anomalie.

Testele pentru bolile cu transmitere sexuala

Toate femeile active sexual ar trebui testate, regulat, pentru bolile cu transmitere sexuala-unele teste sunt efectuate din mostra luata din vagin, in timp ce altele necesita prelevare de sange.

La final, doctorul ar trebui sa-ti explice fiecare rezultat al testului, sa-ti prescrie tratamentul adecvat si sa-ti explice cum acest tratament si ce schimbare a stilului de viata (temporar sau permanent) ar trebui sa faci. Daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa intrebi. Profesionistul tau medical ar trebui sa fie politicos, rabdator si deschis la intrebari.

„Trage aer in piept si fii cat mai confortabila posibil-cel mai important lucru este sa te relaxezi. Doar in acest mod examenul va fi mai putin incofortabil si ar trebui sa fie nedureros.”