Skip to content

Igiena vaginala

Igiena vaginala este unul din factorii ce contribuie la preventia disonforturilor vaginale. Zona intima are o flora microbiana unde bacteriile bune (ce produc acid lactic) mentin echilibrul cu celelalte bacterii. Micro-organismele ce traiesc in vaginul nostru sunt sensibile la antibiotic, sapun si alte chimicale dure. O igiena vaginala buna ar trebui sa previna si sa sustina bacteriile bune, si sa mentine pH-ul vaginal optim pentru dezvoltarea lor. Pentru ca igiena vaginala este, de obicei, o problema dificila, am facut un ghid ce te va ajuta sa ai mai multa grija de zona ta intima.

Sa iti speli vaginul

Pentru o ingrijire vaginala buna, poti sa iti speli zona intima o data pe zi cu apa calduta sau spuma/solutie blanda ce nu contine sapun, parfum sau colorant, si care este, in special, creata pentru a fi folosita in zona intima. Mult nu inseamna intotdeauna mai bine: sa te speli mai mult de o data pe zi, sau sa folosesti sapunuri sau sampoane pot distruge echilibrul florei vaginale. Daca nu ai un produs adecvat de igiena intima, mai bine foloseste doar apa. Daca nu ai posibilitatea sa faci baie sau dus (camping, excursii lungi) este recomandat sa folosesti servetele intime ce nu contin sapun/lotiune, parfum sau chimicale dure.

Preventie si informatii utile despre sanatate

Igina vaginala nu se rezuma doar la spalat. Sunt multi alti factori ce pot schimba echilibrul microbian precum activitatea sexuala, folosirea de lenjerie sintetica sau epilatul. Nu putem mereu sa evitam acesti factori, dar ar trebui sa fim informati despre ei pentru a acorda mai multa atentie zonei noastre vaginale cand are nevoie. Sunt multe metode de a indeparta parul pubian, iar efectul lor este diferit. Ce au ele in comun este faptul ca pricinuieste mancarime si iritatie in zona intima. Daca apare iritatia, un produs cu un efect calmant si racoritor te poate ajuta. Acivitatea sexuala poate schimba pH-ul vaginului si, in consecinta, sa duca la un dezechilibru al florei vaginale, asadar este o buna idee de a-ti spala zona intima dupa activitate sexuala. Evita sa porti pantaloni sintetici si foloseste lenjerie din bumbac ce ii permite pielii sa respire. Este recomandat sa dormi fara lenjerie. Cand te cureti dupa ce folosesti toaleta, intotdeauna sterge-te din fata in spate, pentru a evita intrarea bacteriilor in vagin. In timpul menstruatiei, schimba des tampoanele, absorbantele sau cupele menstruale.

Acorda atentie sanatatii vaginului tau

Fii precauta cu faptul ca hormonii tai pot avea un impact puternic asupra florei tale vaginale. Infectiile si disconforturile apar chiar si la femeile care au grija de zona lor intima. Daca te simti iritat, ai mancarimi sau usaciune vaginala, ar trebui sa vizitezi doctorul sau ginecologul.

„Igiena vaginala nu se rezuma doar la spalat. Sunt multi alti factori care pot schimba echilibrul microbian, precum activitatea sexuala, lenjeria sintetica sau epilatul.”